Woonoverlast

Nieuws

16 jan 2025

Nieuwste jurisprudentie artikel 174a Gemeentewet

Sinds 1 januari 2024 kunnen burgemeesters en gezaghebbers een pand sluiten bij ernstige verstoring van de openbare orde door geweld of dreiging daarmee. In het CCV-dossier Sluitingsbevoegdheid vind je nu het complete overzicht van alle jurisprudentie sluitingsbevoegdheid artikel 174a Gemeentewet van begin 2024 tot eind dit jaar.

04 sep 2024

Vragen indienen voor online vragenuurtje Woonoverlast nu mogelijk!

Ben je werkzaam bij o.a. een gemeente of corporatie en heb je een vraag over de inzet van de Wet aanpak woonoverlast, of breder op het thema woonoverlast die je graag aan ervaren collega's zou willen voorleggen?

11 jul 2024

Woonoverlast: nieuwe jurisprudentie over 2023 en 2024

Geluidsoverlast, agressief gedrag of intimidatie, stankoverlast. Het zijn voorbeelden van burenoverlast die het woongenot van buren ernstig kunnen bedreigen. Het CCV maakte een overzicht van juridische uitspraken over woonoverlast.

31 mei 2024

Het CCV neemt deel aan rondetafelgesprek onbegrepen gedrag en veiligheid

Tijdens een rondetafelgesprek op 30 mei over onbegrepen gedrag en veiligheid, vertegenwoordigde Katja Steverink, adviseur Veiligheid en Zorg, het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) in de eerste ronde met experts. In gesprek met leden van de vaste commissie Justitie en Veiligheid en de commissie Volksgezondheid, Welzijn en Sport, benadrukte Steverink het belang om:

29 apr 2024

Enschede breidt aanpak woonoverlast uit om eerder te kunnen optreden en erger te voorkomen

De gemeente Enschede breidt de personele capaciteit uit om woonoverlast in de diverse wijken en buurten eerder aan te kunnen pakken. In de gemeentebegroting 2024-2027 reserveerde het gemeentebestuur al 500.000 euro extra voor de aanpak van woonoverlast. Dit geld wordt dit jaar en de komende twee jaren geïnvesteerd om met meer professionele capaciteit aan de slag te gaan met de urgente problematiek die schuil gaat achter woonoverlast.

16 apr 2024

Hollands Kroon zet met samenwerking in op aanpak van woonoverlast

De gemeente Hollands Kroon, Woningstichting Anna Paulowna, Wooncompagnie, Beter Wonen, Vangnet & Advies en Incluzio hebben een convenant voor de aanpak van woonoverlast getekend. Door deze samenwerking is het mogelijk om problemen van woonoverlast al in een vroeg stadium te signaleren en aan te pakken. 

07 mrt 2024

Nieuw: handreiking Tijdelijk Huisverbod Wet aanpak woonoverlast

Het huisverbod is een zeer ingrijpende maatregel en wordt niet zomaar opgelegd. In de nieuwe handreiking Tijdelijk Huisverbod Wet aanpak woonoverlast helpt het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid je ermee op weg. De handreiking is tot stand gekomen met medewerking van hoogleraar Openbare-orderecht Michel Vols van de Rijksuniversiteit Groningen.

11 dec 2023

Nieuw: overzicht van overlastprofielen in de aanpak van woonoverlast

Samen met een aantal gemeenten, woningcorporaties, en welzijnsorganisaties ontwikkelde het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) overlastprofielen. Dit overzicht helpt professionals om te denken in oplossingsrichtingen en bij het kiezen van mogelijke interventies. Hiermee kunnen zij overlastveroorzakers en hun buren nog beter helpen en de overlast verminderen of beëindigen.

24 mei 2023

Kwetsbare mensen vaak in beeld bij burenruzies

In 2022 zijn ruim 20.000 meldingen gedaan bij buurtbemiddelingsorganisaties, zo blijkt uit de jaarlijkse benchmark buurtbemiddeling van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV). Maar liefst bij een kwart van de meldingen was er sprake van complexe problemen, een stijging van ruim 10%.

13 feb 2023

Deventer gaat intensiever samenwerken bij aanpak woonoverlast

De gemeente Deventer, politie en woningcorporaties in Deventer gaan intensiever samenwerken om woonoverlast beter en meer in samenhang te kunnen aanpakken. Zij gaan elkaar aanvullen en versterken en hebben afgesproken wanneer er aanleiding is om persoonlijke gegevens van overlastgevers uit te wisselen om tot een aanpak te kunnen komen.

19 jan 2023

Nieuw: FAQ woonoverlast en gegevensdeling

Gegevens delen bij de aanpak van woonoverlast, wat kan wel en wat kan niet? Het is een vraag waar veel professionals regelmatig mee worstelen. Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid verzamelde de meest gestelde vragen en formuleerde, samen met professionals, antwoorden.

19 dec 2022

Samen doordringen tot de kern van het probleem bij woningvervuiling

Rotterdam heeft een apart team dat woningvervuiling aanpakt. In de havenstad benaderen ze vervuilingssituaties als een zorgprobleem, en niet als overlast. De teamleden staan regelmatig in enorm vervuilde huizen. In keukens met aangekoekte borden, verrot eten en metershoog afval. Of bij mensen die hun huis zo hebben volgebouwd dat de voordeur niet meer opengaat. Jaarlijks gaat het om meer dan 200 vervuilde woningen.

12 dec 2022

Praktische aanwijzingen bij aanpak studentenoverlast

Nachtelijke feestjes in de tuin of op het dakterras, veel aanloop van bezoekers, opgestapelde bierkratten en grote hoeveelheden geparkeerde fietsen op straat. Hartstikke gezellig als je zelf student bent, maar omwonenden kunnen hier flink last van hebben. Hoe ga je als gemeente en samenwerkingspartners om met dit soort overlast waarbij leefstijlen in de wijk botsen? Uit de uitkomsten van het overlastlab van oktober jl. bundelde het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) praktische aanwijzingen voor de aanpak van overlast die door studenten wordt veroorzaakt.

07 nov 2022

Druk bezocht vragenuurtje woonoverlast

Wat kun je als gemeente doen als een woningeigenaar 12 katten en 1 hond bezit die tuinen van buren vervuilen, met een enorme stank tot gevolg? En kun je dwangsommen, bestuursdwang of een tijdelijk huisverbod die je uitvaardigt op basis van de wet aanpak woonoverlast mandateren aan een teamleider van de afdeling Openbare Orde en Veiligheid? Deze en nog 3 casussen kwamen op 5 december aan bod tijdens het vragenuurtje woonoverlast dat het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid regelmatig organiseert.

30 aug 2022

Maassluis gaat meer samenwerken voor betere aanpak woonoverlast

Maassluis gaat woonoverlast harder aanpakken. De gemeente heeft daarom samen met woningcorporatie Maasdelta en de politie afspraken gemaakt om beter samen te werken en informatie te delen. De drie partijen hebben die afspraken vandaag bekrachtigd met de ondertekening van het Regionaal convenant Aanpak van complexe woonoverlast.

17 mei 2022

Buurtbemiddelaars hadden vorig jaar handen vol aan burenruzies door corona

Maar liefst 21.000 meldingen van burenoverlast stroomden vorig jaar binnen bij organisaties die buurtbemiddeling aanbieden. Het aantal meldingen blijft daarmee op een hoog niveau. De coronamaatregelen, zoals de maandenlange lockdown, zorgden voor meer ergernissen en ruzie tussen buren. Dit blijkt uit de benchmark van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV).

13 mei 2022

Deelsessies over de aanpak van woonoverlast

CCV-adviseur Katja Steverink verzorgde op donderdag 12 mei samen met Marcel Smit (stedelijk coördinator woonoverlast en woonzorg van de gemeente Eindhoven) twee sessies over woonoverlast. Deze deelsessies vonden plaats tijdens de verdiepingsbijeenkomst Zorg en Veiligheid in Schijndel. Deze bijeenkomst werd georganiseerd door het Zorg- en Veiligheidshuis Brabant-Noordoost.

04 apr 2022

Nieuwe publicatie: Menu huurrechtelijke gedragsaanwijzing

Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid heeft een menu ontwikkeld om in 4 stappen te komen tot een passende huurrechtelijke gedragsaanwijzing. Want de huursector zet de gedragsaanwijzing steeds vaker in om woonoverlast aan te pakken.

09 feb 2022

Nieuwe publicatie: Escalatieladder Wet aanpak woonoverlast

De nieuwe escalatieladder van het CCV geeft gemeenten snel en praktisch overzicht van de stappen die ze kunnen zetten om, met de Wet aanpak woonoverlast, ernstige overlast te stoppen. De escalatieladder bestaat uit 6 treden. Met elke trede worden de handhavingsmaatregelen om de overlast te stoppen ingrijpender.

19 jan 2022

Landelijke campagne burenproblemen: Dat is makkelijk praten

Buurtbemiddelingsorganisaties zijn gestart met de landelijke campagne: Dat is makkelijk praten. De campagne draait om het voorkomen van escalaties van burenproblemen.

13 jan 2022

Nieuwe publicatie geeft meer inzicht samenwerking handhavers en hulpverleners bij aanpak woonoverlast

Er blijkt een overlap te bestaan tussen de taken en rollen die handhavers en hulpverleners voor zichzelf zien weggelegd bij de inzet van de Wet aanpak woonoverlast. Zo verbinden beide groepen professionals partijen die betrokken zijn bij de aanpak en zijn ze een aanspreekpunt voor andere partijen. Dat is een van de uitkomsten van het tweede overlastlab die het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) organiseerde.

19 nov 2021

Woonoverlast studenten Kralingen (Rotterdam) aangepakt

Bewoners in Kralingen ervaren veel overlast door studenten in hun woonwijk. De gemeente maakt hier met een gerichte aanpak een einde aan. Verantwoordelijk wethouder Karremans heeft samen met bewoners, politie en studentenverenigingen afspraken gemaakt om bewoners hun nachtrust weer terug te geven.

18 nov 2021

Partners in Delft gaan samen aan structurele oplossing voor woonoverlast studenten(panden) werken

De gemeente, TU Delft, politie en studentenhuisvester DUWO gaan sterker samenwerken om woonoverlast door studenten(panden) aan te pakken. Ook een aantal studentenverenigingen werkt hieraan mee. Een gezamenlijke Taskforce moet voor strengere handhaving zorgen – én voor bewustwording. Burgemeester Marja van Bijsterveldt over het hoe en waarom van deze versterkte aanpak.

28 okt 2021

Nieuwe aanpak extreme woningvervuiling Deventer

De gemeente, woningcorporaties en het Bijzondere Zorgteam hebben een nieuwe aanpak ontwikkeld om in te kunnen grijpen als sprake is van ernstige woningvervuiling. De nieuwe aanpak moet ervoor zorgen dat de problemen worden opgelost en dat iemand niet weer in hetzelfde gedrag terugvalt.

21 okt 2021

Meer mogelijk in aanpak woonoverlast Ridderkerk

De gemeente Ridderkerk, verhuurder Wooncompas en de politie hebben afspraken gemaakt om beter samen te werken en informatie te delen bij de aanpak van woonoverlast. De partners hebben nu meer mogelijkheden om die overlast aan te pakken, als een gesprek tussen buren of buurtbemiddeling niet werkt.

17 sep 2021

Wijziging Model-APV over woonoverlast

De VNG heeft artikel 2:79 van de Model-Algemene plaatselijke verordening (APV) over woonoverlast in overeenstemming gebracht met artikel 151d van de Gemeentewet zoals dit sinds 1 januari 2021 luidt. De burgemeester kan, door aanpassingen van de gemeentewet, bij woonoverlast direct een verhuurder aanspreken en hoeft niet eerst de huurder te hebben aangesproken.

09 sep 2021

Samenwerken en gegevens delen in wonen, zorg en veiligheid

Het 'Handelingskader aanpak personen verward gedrag' is sinds kort beschikbaar. Dit document maakt inzichtelijk wat binnen de huidige wetgeving mogelijk is wat betreft samenwerking en gegevens delen tussen professionals in het woon-, zorg- en veiligheidsdomein.

06 sep 2021

Buurtbemiddeling lost al 25 jaar burenruzies succesvol op

De maand september staat in het teken van het 25-jarig bestaan van buurtbemiddeling. Volgens een inschatting van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) werden in die tijd ruim 180.000 conflicten tussen buren gemeld bij de buurtbemiddelingsorganisaties. Het lukt buurtbemiddelaars om in 7 van de 10 situaties buren te helpen naar een oplossing voor hun probleem.

04 aug 2021

Buurtbemiddelingsproject Altena ontvangt wederom Plus-certificaat

Aan buurtbemiddeling Altena is wederom het Plus-certificaat toegekend. Dit wil zeggen dat aan alle kwaliteitscriteria wordt voldaan. Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) stelt de kwaliteitstoets op. Een onafhankelijke commissie beoordeelt buurtbemiddelingsprojecten aan de hand van deze criteria.

01 jul 2021

Goed bezocht vragenuurtje Wet aanpak woonoverlast

Ruim 150 professionals sloten aan bij de online update die het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) op 24 juni organiseerde over de Wet aanpak woonoverlast. Dit leverde veel vragen op. Om al deze vragen te beantwoorden is op 30 juni een vragenuurtje gehouden, waar 50 deelnemers aan mee deden.

28 jun 2021

150 deelnemers bij online update Wet aanpak woonoverlast

Ruim 150 professionals sloten aan bij de online update die het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) op 24 juni organiseerde over de Wet aanpak woonoverlast.

24 jun 2021

Nieuw: handreiking do’s en don’ts Wet aanpak woonoverlast

Wat moet je doen en vooral nalaten bij de dossieropbouw, handhaving en naleving van een gedragsaanwijzing die opgelegd is vanuit de Wet aanpak woonoverlast? In een eerste overlastlab deelden experts uit 12 gemeenten en het Zorg- en Veiligheidshuis Twente hun ervaringen. Deze vatte het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) samen in een handreiking die vanaf vandaag online beschikbaar is.

11 jun 2021

Gemeente Vlaardingen aan de slag met aanpak woonoverlast

Het college van burgemeester en wethouders heeft het 'Uitvoeringsprogramma aanpak complexe woonoverlast gemeente Vlaardingen 2021-2022' vastgesteld. De gemeenteraad heeft de afgelopen jaren met regelmaat aandacht gevraagd voor de aanpak van woonoverlast in Vlaardingen.

04 jun 2021

Online bijeenkomst en vragenuurtje over Wet aanpak woonoverlast

Wat is de laatste stand van zaken rondom de Wet aanpak woonoverlast? Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) organiseert in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een korte online update op donderdag 24 juni. En op woensdag 30 juni een vragenuurtje.

18 mei 2021

Record aantal meldingen van burenruzies in coronajaar 2020

Ruim 20.000 meldingen van conflicten tussen buren kwamen vorig jaar binnen bij de buurtbemiddelingsorganisaties. Dat blijkt uit de jaarlijkse benchmark Buurtbemiddeling van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV).

30 apr 2021

Onderzoek Open Universiteit: buurtbemiddeling vergroot gevoel van veiligheid

Onderzoek van de Open Universiteit naar de werking, impact en historie van buurtbemiddeling in Zwolle laat zien dat buurtbemiddeling een positief effect heeft op het veiligheidsgevoel. Buurtbemiddeling blijkt ook een doeltreffende manier om burenruzies aan te pakken.

24 mrt 2021

Schiedam 'Samen tegen woonoverlast'

Schiedam pakt woonoverlast hard aan. Om de samenwerking met politie en woningcorporatie Woonplus te verstevigen en informatie te mogen delen, zijn er afspraken gemaakt in een speciaal uitvoeringsplan. Met de ondertekening van een bijbehorend regionaal convenant zijn deze afspraken bezegeld.

02 mrt 2021

Tweede monitor woonoverlast in coronatijd: de rek is eruit

Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) bracht in juni 2020 een monitor uit over woonoverlast in coronatijd. De vraag was toen hoe het op dat moment ging bij gemeenten, corporaties en hun partners met het aantal meldingen van burenruzies/woonoverlast. Om inzicht te krijgen in de ervaringen vanaf september en om te kunnen vergelijken met de uitkomsten van juni, zette het CCV opnieuw een korte enquête uit.

08 feb 2021

Meer gemeenten starten met buurtbemiddeling

Weer 11 nieuwe gemeenten zijn gestart met buurtbemiddeling en daarmee komt de landelijke dekking op 85%. Dat betekent dat 298 gemeenten dit instrument nu inzetten. “We zijn goed op weg naar de 100% score en daar zijn we als Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid trots op”, zegt CCV-adviseur Katja Steverink.

06 jan 2021

Geluidsoverlast toegenomen door corona

Geluidsoverlast van buren is door corona toegenomen. "Doordat zoveel mensen thuis moesten werken en in de zomermaanden vakantie in de achtertuin vierden, werden velen geconfronteerd met overlast", zegt Frannie Herder van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) in de Leeuwarder Courant.

14 dec 2020

Staphorst 300ste gemeente met buurtbemiddeling

De gemeente Staphorst is de 300ste gemeente met buurtbemiddeling. Staphorst start per 1 januari en trekt hierin samen op met de gemeente Dalfsen. Maar liefst 85% van de gemeenten biedt intussen deze dienst aan inwoners aan.

19 nov 2020

Burgemeester Ede maakt eind aan geluidsoverlast via huisverbod

René Verhulst, burgemeester van de gemeente Ede, heeft een bewoners van zijn gemeente wegens aanhoudende geluidsoverlast een huisverbod van 10 dagen opgelegd. Het is voor het eerst in Nederland dat een burgemeester een koopwoning afsluit vanwege geluidsoverlast.

14 okt 2020

Videoregistratie webinar ‘Ins & outs Wet aanpak woonoverlast’

Francis Saathof (Bureau Woontalent), Katja Steverink (het CCCV) en Michel Vols (Rijksuniversiteit Groningen) verzorgden op 28 september 2020 de webinar ‘Ins & outs Wet aanpak woonoverlast’. Vandaag werd de videoregistratie van deze online bijeenkomst gepubliceerd.

06 okt 2020

Veel nieuwe informatie en praktijkvoorbeelden woonoverlast

De website Aanpak Woonoverlast is in de afgelopen weken aangevuld met veel nieuwe voorbeelden, jurisprudentie en de laatste ontwikkelingen. Er staat heel veel nieuwe informatie op de site om professionals te inspireren en zo veel mogelijk kennis over te dragen over de aanpak van woonoverlast.

01 okt 2020

Bijna 500 professionals volgden webinar Ins & outs Wet aanpak woonoverlast

Het CCV verzorgde deze week een webinar over de Wet aanpak woonoverlast. Maar liefst 500 professionals logden in. “Dat geeft wel aan dat we een snaar hebben weten te raken,” zegt CCV-adviseur Katja Steverink, die het webinar hostte.

30 sep 2020

Rotterdam gaat woonoverlast strenger aanpakken

Rotterdam gaat woonoverlast sterker aanpakken. De gemeente, politie, elf woningcorporaties en drie vertegenwoordigers van particuliere verhuurders hebben afspraken gemaakt om beter samen te werken en informatie te delen.

29 sep 2020

Wetswijziging: gedragsaanwijzing voor verhuurder

De Tweede Kamer heeft een amendement tot wijziging van de Wet toeristische verhuur van woonruimte aangenomen. Hiermee wordt het mogelijk om in plaats van de huurder van een woning de verhuurder van een woning een gedragsaanwijzing op te leggen.

28 sep 2020

Meer burenruzies in coronatijd

Burenruzies zijn van alle tijden, maar in coronatijd bereiken ze een piek. Nu meer mensen thuiswerken, levert dat de nodige irritaties op. Bij Beter Buren, het bureau dat bemiddelt bij burenconflicten in Amsterdam en de regio, zagen ze het aantal meldingen sinds de lockdown met een kwart toenemen.

24 aug 2020

Corona en hittegolf: 60% meer meldingen bij buurtbemiddeling

Politie Oost-Nederland kreeg een recordaantal meldingen over burenruzies en -overlast de afgelopen tijd. Bente London ziet hetzelfde beeld. Ze bekeek namens het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) het aantal aanmeldingen bij buurtbemiddeling. "Landelijk ligt dat percentage 60% hoger dan aan het begin van dit jaar.”

30 jul 2020

Webinar: ins & outs Wet aanpak woonoverlast

Ernstige woonoverlast aanpakken is best ingewikkeld, want hoe doe je dat? Hoe stop je woonoverlast? Hoe bied je de overlastgever de juiste zorg en geef je omwonenden rust? In het webinar van maandag 28 september geven Francis Saathof (Bureau Woontalent), Katja Steverink (het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid) en Michel Vols (hoogleraar Openbare-orderecht Rijksuniversiteit Groningen) je de nodige handvatten mee.

24 jul 2020

Meer meldingen van geluidsoverlast tijdens coronamaanden

In de afgelopen maanden, waarin veel Nederlanders thuis bleven door corona, is de politie overspoeld met meldingen van geluidsoverlast. Ook hebben buurtbemiddelaars in het Groene Hart het drukker dan ooit om ruziënde buren weer vreedzaam naast elkaar te laten leven.

30 jun 2020

Woonoverlast in coronatijd

Het Centrum voor Criminaliteitspreventie (het CCV) heeft een korte enquête over woonoverlast gehouden onder een groep professionals van woningbouwcorporaties, gemeenten, politie en zorg en hulpverlening. Het CCV wilde meer inzicht krijgen over het aantal meldingen van woonoverlast.

30 jun 2020

Deze zomer nog meer burenruzies verwacht

Buurtbemiddelende organisaties verwachten deze zomer een flinke stijging in het aantal overlastmeldingen. Dat blijkt uit de jaarlijkse benchmark Buurtbemiddeling van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV).

05 jun 2020

Het CCV onderzoekt woonoverlast in tijden van corona

Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) onderzoekt momenteel welke invloed de coronacrisis heeft op het aantal meldingen van woonoverlast. Hiervoor worden gemeenten, corporaties en hun partners uitgenodigd om een korte enquête in te vullen.

03 jun 2020

Minister Ollongren stuurt 'Tussentijdse evaluatie Wet aanpak woonoverlast' naar Tweede Kamer

Minister Ollongren (BZK) heeft de Tweede Kamer met een brief geïnformeerd over de ‘Tussentijdse evaluatie Wet aanpak woonoverlast’. In de brief somt de bewindsvrouw de belangrijkste conclusies van het onderzoek op en geeft ze een reactie op enkele bevindingen.

19 mei 2020

Stijgt burenoverlast explosief?

Het NOS Journaal meldde dinsdag 12 mei dat het aantal meldingen van burenruzies explosief stijgt. Frannie Herder, adviseur buurtbemiddeling bij het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) nuanceert dit beeld enigszins. “Wat ik hoor van de verschillende organisaties die buurtbemiddeling aanbieden, is dat het beeld wisselend is.”

28 feb 2020

Amsterdam spoort woonfraude op met algoritme

Amsterdam gaat woonfraude en illegale vakantieverhuur opsporen met een algoritme. Het gaat om een proef van een paar maanden, die vervolgens wordt geanalyseerd.

03 feb 2020

Aedes: 'Overlast neemt heftiger vormen aan'

Achterstandswijken in Nederland? Die zijn dichterbij dan ooit. De leefbaarheid in buurten met veel corporatiewoningen gaat harder achteruit dan verwacht. Mensen voelen zich onveiliger, de overlast neemt heftiger vormen aan en dat maakt de oplossingen complexer. Veel buurten staan op het punt te veranderen in probleemgebieden als we nu niet ingrijpen.

02 dec 2019

Arnhem pakt woonoverlast integraal op

Wat doe je met de overlast die kwetsbare personen veroorzaken? Zoals mensen met psychische problemen, verslavingen of een verstandelijke beperking. Hoe voorkom je dat deze groepen bij elkaar komen te wonen en de leefbaarheid in een buurt of wijk negatief beïnvloeden? Als kwetsbare personen al overlast veroorzaken, hoe pak je dan de overlast aan? En wanneer spreek je over een succesvolle samenwerking met de hulpverlening?

18 nov 2019

Burgemeester kan woning straks ook sluiten na geweld of wapenvondst

Burgemeesters kunnen straks ook een woning sluiten bij ernstig geweld rond de woning, zoals een beschieting of het gooien met explosieven. Dit blijkt uit een wetsvoorstel van minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid.

28 okt 2019

Aedes: 'Gegevensdeling voorkomt veel leed bij kwetsbare mensen'

Woningcorporaties zien huurders met een betalingsachterstand vaak in de problemen komen. Het delen van gegevens over wonen, zorg, welzijn en schulden helpt deze mensen. ‘Het kabinet moet stevige druk zetten, zodat de kwetsbare mensen snel hulp krijgen. Dat voorkomt problemen met onnoemelijk veel leed voor betrokkenen’, zegt Aedes-voorzitter Marnix Norder.

26 sep 2019

Buurtbemiddeling succesvol in 70% van de gevallen

Ten opzichte van 2017 hebben woningcorporaties meer meldingen binnengekregen over geluidsoverlast, vervuiling, verwaarlozing en agressief gedrag. ‘Verwarde’ huurders hebben hierin volgens de woningcorporaties het grootste aandeel. Buurtbemiddeling biedt in 70% van de gevallen een oplossing, zo blijkt uit de cijfers van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV).

26 sep 2019

Huurders hebben vaker woonoverlast

Woningcorporaties zien alle vormen van woonoverlast stijgen. Zij dringen aan op meer regie op samenwerking, afstemming en informatie-uitwisseling tussen gemeenten, zorg, welzijn en politie. Dat blijkt uit onderzoek van Aedes, de branchevereniging van woningcorporaties. De resultaten van het onderzoek zijn gebundeld in de Corporatiemonitor Woonoverlast 2019.

24 sep 2019

Het CCV aanwezig bij rondetafelgesprek over burenoverlast

De Tweede Kamer houdt op 2 oktober een rondetafelgesprek ‘burenoverlast’. Naast Tweede Kamerleden zullen ook vertegenwoordigers van diverse organisaties aanschuiven zoals de VNG, Aedes, Politie, GGZ, Woonbond, Rijksuniversiteit Groningen, Bureau Woontalent.

02 sep 2019

CCV verzorgt workshop woonoverlast tijdens Dag van Weerbaar Bestuur

Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) is aanwezig op de Dag van Weerbaar Bestuur op 12 september in de Mariënhof in Amersfoort. CCV-directeur Patrick van den Brink bezoekt de bijeenkomst en CCV-adviseur Katja Steverink (foto) geeft, samen met Francis Saathof van Bureau Woontalent, een workshop over de Wet aanpak woonoverlast.

05 jun 2019

Succesvolle aanpak woonoverlast door inzet Haagse Pandbrigade

Dankzij de Haagse Pandbrigade konden in 2018 met succes maatregelen worden getroffen tegen onder meer woonoverlast. Dit blijkt uit het VTH jaarverslag, waarin het college van de gemeente Den Haag rapporteert over de uitvoering van de vergunnings- toezicht- en handhavingstaken.

14 mei 2019

Nieuw dossier kwetsbare overlastgevers biedt handelingsperspectief

Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid introduceert een nieuw dossier ‘kwetsbare overlastgevers’ op de themawebsite hetccv-woonoverlast.nl. Centraal hierin staan de mensen met verward gedrag die woonoverlast veroorzaken.

06 mei 2019

Rijksuniversiteit Groningen lanceert nieuwe website over woonoverlast

Wat kun je doen als je last hebt van de buren? Bij overlast is niet voor iedereen direct duidelijk wat je moet of kunt doen en de stap naar officiële instanties is soms groot. Juristen van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) hebben daarom een website opgezet waar burgers gratis juridisch advies ontvangen wanneer zij te maken hebben met overlast door buurtbewoners: overlastadvies.nl.

27 mrt 2019

Wat te doen als je last hebt van windgongen van je buurman?

Een buurman die zijn tuin heeft volgehangen met windgongen. Je ergert je groen en geel aan het geluid. Wat moet je doen? Bij lawaaioverlast is praten met je buren vaak al genoeg, stelt Frannie Herder van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) in Plus Magazine.

13 mrt 2019

Gemeenten kunnen illegaal verhuur van woningen strenger aanpakken

Gemeenten krijgen meer mogelijkheden om onderverhuurders van sociale huurwoningen of vakantiehuizen aan te pakken. De overtreders riskeren straks fors hogere boetes.

21 feb 2019

"Stop met het uitschelden van buren!"

De aanpak van ernstige woonoverlast is erg actueel. Dat blijkt uit het feit dat meerdere gemeenten gebruikmaken van de Wet aanpak woonoverlast. Inmiddels hebben burgemeesters de eerste waarschuwingen uitgedeeld en de eerste gedragsaanwijzingen opgelegd aan overlastgevers.