Nieuwe handreiking over omgang met kinderen bij aanpak woonoverlast
06-02-2025
Bij woonoverlast zijn vaak ook kinderen betrokken. Daarnaast wordt in de rechtspraak steeds meer belang gehecht aan de rechten van het kind. De nieuwe ‘Handreiking omgang met kinderen bij de aanpak van woonoverlast’ van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) biedt professionals handvatten om rekening te houden met de belangen en rechten van het kind in overlastsituaties.
Rol kinderen
In Nederland zien we veel verschillende soorten woonoverlast en uiteenlopende overlastveroorzakers. In de praktijk blijkt dat kinderen vaak een rol spelen bij woonoverlast en die rol kan verschillend zijn. Ze kunnen bijvoorbeeld zelf slachtoffer zijn van overlast die door de buren wordt veroorzaakt. Ook komt het voor dat een kind zelf geen overlast veroorzaakt, maar wel woont in een huishouden dat dat wel doet.
Gevolgen woonoverlast voor kinderen
Het kind ondervindt in beide gevallen allerlei gevolgen van de overlast zelf, maar wellicht ook van de acties die tegen de woonoverlast genomen worden. Wat doe je als professional als een kind (indirect) wordt geraakt door de inzet van een gedragsaanwijzing, een huisverbod, een sluiting of een ontruiming? De nieuwe ‘Handreiking omgang met kinderen bij de aanpak van woonoverlast’ geeft professionals tips en tricks en bevat gerechtelijke uitspraken.
CCV-overlastlab
Deze handreiking is tot stand gekomen na onderzoek en een bijeenkomst van het ‘overlastlab’ dat het CCV op 16 april vorig jaar organiseerde. Tijdens dit lab werden diverse aanpakken besproken en goede en minder goede ervaringen verzameld. De handreiking is gemaakt in samenwerking met professor Michel Vols van de Rijksuniversiteit Groningen, in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.