Woonoverlast

Het CCV helpt

Het CCV kan u adviseren over uw aanpak woonoverlast. Zoals vragen over beleidsplannen, samenwerking tussen partners en het delen van goede voorbeelden.

Voor individuele casussen kunt u de tool Beoordeel uw casus op deze website gebruiken en informatie inwinnen bij uw eigen juridische afdeling.

Bel of mail met Katja Steverink CCV-adviseur Aanpak woonoverlast of Frannie Herder CCV-adviseur Buurtbemiddeling.

Overzicht van overlastprofielen in de aanpak van woonoverlast

11-12-2023

Dit overzicht van overlastprofielen helpt professionals om te denken in oplossingsrichtingen en bij het kiezen van mogelijke interventies. Hiermee kunnen zij overlastveroorzakers en hun buren nog beter helpen en de overlast verminderen of beƫindigen.

Beschrijving

In Nederland bestaan er veel verschillende soorten overlast en overlastveroorzakers. De afgelopen jaren gaat het om onder meer geluidsoverlast, intimidatie en bedreigingen van buren, vervuilde woningen en tuinen, overlastgevende dieren, maar ook bezoek dat overlast veroorzaakt en drugsproblematiek. De overlastveroorzakers worstelen vaak met onderliggende problemen zoals psychische aandoeningen, verslavingen, een verstandelijke beperking of ouderdomsklachten.

Voor dit overzicht zijn vier profielen opgesteld die professionals kunnen helpen om in oplossingen te denken in een overlastzaak. Ook helpt het hen om na te denken over de soort interventies die mogelijk zijn. De profielen zijn dus geen voorgeschreven routes en kennen ook geen dwingend karakter. Bij iedere situatie moet worden gekeken wat de overlast precies is, wie de veroorzaker is, wat de reden is voor de overlast en welke aanpak het meest geschikt is.

Organisatie

Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) in samenwerking met een aantal gemeenten, woningcorporaties, en welzijnsorganisaties

Cookiemelding

akkoordDeze website maakt gebruik van cookies.
Klik hier voor meer informatie.