Woonoverlast

Deze zomer nog meer burenruzies verwacht

30-06-2020

Buurtbemiddelende organisaties verwachten deze zomer een flinke stijging in het aantal overlastmeldingen. Dat blijkt uit de jaarlijkse benchmark Buurtbemiddeling van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV).

Warme zomer en coronamaatregelen

Uit een enquête dat het CCV bovendien hield onder gemeenten, woningcorporaties en hulpverlening kwam eveneens naar voren dat 60% van de respondenten een toename aan overlastmeldingen verwacht.

Een warme zomer leidt meestal tot meer ruzies tussen buren. In deze periode lopen de meldingen van geluidsoverlast en klachten over barbecues, vuurkorven en dieren op. Bovendien verwachten de buurtbemiddelende organisaties dat door de coronamaatregelen veel mensen deze zomer nog steeds thuis werken én ook vakantievieren. Ze adviseren buren om de spanningen snel in de kiem te smoren en op tijd aan de bel te trekken.

Frannie Herder, adviseur buurtbemiddeling en woonoverlast bij het CCV ziet het levendig voor zich: “Je viert vakantie in je eigen achtertuin, met wat meer barbecues en rumoer. Je buren genieten daar al snel wat minder van dan jij. Want zij moeten vaak werken terwijl jij vakantie viert… en dat kan ergernissen oproepen. Houd dus wat meer rekening met de buren deze zomer. Ontstaan er irritaties, probeer het dan samen op te lossen. Schakel op tijd de hulp van buurtbemiddeling en zorg dat de ruzie niet escaleert.”

Buurtbemiddeling onmisbaar

De buurtbemiddelingsorganisaties werken in deze coronatijd ook op afstand, dus zonder fysieke ontmoetingen. Sinds de coronamaatregelen wat versoepeld zijn, bieden veel organisaties nu ook mogelijkheden om op anderhalvemeter te bemiddelen. Frannie Herder: “De buurtbemiddelaars hebben in coronatijd de uitdaging om hun werk te doen zonder fysieke gesprekken, met beide handen aangegrepen. Tijdens de lockdown vonden zij creatieve manieren om buren te blijven helpen als ze overlast ervaarden. Buurtbemiddeling is ook in deze tijd onmisbaar.” Wat de precieze impact is geweest van de coronacrisis op burenruzies zien we terug in de benchmark van volgend jaar.

Enorme bijdrage aan leefbaarheid

Uit de jaarlijkse benchmark buurtbemiddeling van het CCV blijkt dat het aantal meldingen van burenoverlast in 2019 met 6% is gestegen tot 18.000. Herder zegt hierover: “Deze stijging is toe te schrijven aan de opstart van buurtbemiddeling in 10 nieuwe gemeenten. Steeds meer gemeenten en woningcorporaties investeren in deze 1e hulp bij burenproblemen. Ondertussen biedt 8 op de 10 gemeenten gratis buurtbemiddeling aan.”

Inwoners die problemen met hun buren ervaren kunnen zelf – en kosteloos - naar buurtbemiddeling stappen. Goed opgeleide buurtbemiddelaars gaan met buren in gesprek zodat verdere escalatie wordt voorkomen. Die inspanning van buurtbemiddeling bespaart heel veel tijd en geld bij gemeenten, politie en woningcorporaties. Een snelle win-win situatie die laat zien dat buurtbemiddeling voor deze partijen ook een groot economisch belang heeft en een enorme bijdrage levert aan de leefbaarheid.

Duurzaam blijven investeren

Het afgelopen jaar zijn weer 7 van de 10 behandelde zaken naar tevredenheid van bewoners opgelost. Dit zijn oplossingen die standhouden omdat buren ze samen hebben bedacht. En ook in de coronaperiode worden veel bewoners geholpen bij het voorkomen en oplossen van burenruzies. Het CCV pleit ervoor dat gemeenten en woningcorporaties duurzaam blijven investeren in buurtbemiddeling omdat het veel ellende en andere dure inzet voorkomt. Ook kwetsbare groepen worden hiermee goed geholpen; een groep die in veel gemeenten nu extra aandacht behoeft.

Buurtbemiddeling

Het CCV helpt professionals bij gemeenten, corporaties en buurtbemiddelingsorganisaties bij het opzetten en uitvoeren van buurtbemiddeling. Het CCV organiseert landelijke bijeenkomsten, faciliteert een registratie- en statistiekprogramma, helpt bij het maken van een folder buurtbemiddeling en geeft informatie over bijvoorbeeld trainingen en ondersteuning. Wil je meer weten? Bekijk dan het CCV-dossier Buurtbemiddeling.




Cookiemelding

akkoordDeze website maakt gebruik van cookies.
Klik hier voor meer informatie.