Woonoverlast

Meer weten?

Hulp nodig bij de aanpak van woonoverlast? Bel of mail met Katja Steverink van het CCV.

Buurtbemiddeling als bron van sociaal kapitaal

29-04-2021

Onderzoek van de Open Universiteit naar de werking, impact en historie van buurtbemiddeling in Zwolle wijst uit dat deze methode een positief effect heeft op het veiligheidsgevoel van burgers. Buurtbemiddeling is bovendien een doeltreffende manier om burenruzies aan te pakken.

Beschrijving

Buurtbemiddeling Zwolle bestaat inmiddels 25 jaar en is - samen met Rotterdam - de eerste gemeente in Nederland waar deze methode werd ingevoerd. De onderzoekers concluderen dat buurtbemiddeling Zwolle de aan zichzelf gestelde doelstellingen voor een groot deel behaalt. Het aantal positieve bemiddelingen - tussen 62% en 72% door de jaren heen - draagt bij aan het ontlasten van andere instanties en leidt tot het oplossen van conflicten.

Deze alternatieve manier van conflictbeslechting heeft meerwaarde voor de samenleving. Vergroting van zelfredzaamheid, beroep op eigen verantwoordelijkheid en het ontlasten van professionele diensten: buurtbemiddeling biedt drie keer winst ten opzichte van een relatief lage investering. De onderzoekers merken wel op dat de (psychosociale) problematiek waar de bemiddelaars mee te maken krijgen steeds ingewikkelder wordt en de mogelijkheden tot doorverwijzing beperkt zijn.

Auteurs

Frank Inklaar, Emile Kolthoff en Imke Smulders

Organisatie

Open Universiteit

Downloads

Cookiemelding

akkoordDeze website maakt gebruik van cookies.
Klik hier voor meer informatie.