Woonoverlast

Arnhem pakt woonoverlast integraal op

02-12-2019

Wat doe je met de overlast die kwetsbare personen veroorzaken? Zoals mensen met psychische problemen, verslavingen of een verstandelijke beperking. Hoe voorkom je dat deze groepen bij elkaar komen te wonen en de leefbaarheid in een buurt of wijk negatief beïnvloeden? Als kwetsbare personen al overlast veroorzaken, hoe pak je dan de overlast aan? En wanneer spreek je over een succesvolle samenwerking met de hulpverlening?

Dat waren een aantal vragen waar zo’n 50 professionals van verschillende organisaties in de gemeente Arnhem vorige week bij stil stonden. Zij volgden met elkaar de training Woonoverlast onder leiding van CCV-adviseur Katja Steverink en woonexpert Francis Saathof-Mulder.

Beelden uitwisselen over woonoverlast

Alle aanwezigen wisselden hun ideeën uit over wanneer je over overlast spreekt. Steverink licht toe: “Mensen denken vaak dat iedereen dezelfde beelden heeft over wat overlast is. Totdat ze er met elkaar echt over in gesprek gaan. Dan blijkt dat die beelden helemaal niet zo eenduidig zijn als je van te voren denkt. Het werkt vaak heel verhelderend om het hier met elkaar over te hebben, hoe voor de hand liggend het ook klinkt.”

Andere bespreekpunten waren onder andere de samenwerking binnen en buiten het Overlast- en Zorgoverleg (OZO) in Arnhem, en de uiteenlopende mogelijkheden en interventies die gemeenten en corporaties kunnen inzetten om overlast aan te pakken. Sinds 2018 heeft Arnhem de APV aangepast en de mogelijkheid opgenomen om gebruik te maken van de Wet aanpak woonoverlast. De burgemeester kan hierdoor in ernstige gevallen een gedragsaanwijzing opleggen. Tot nu toe is dat nog niet nodig geweest.

Stappenplan

De deelnemers waren enthousiast over de training en hebben met elkaar stappen benoemd voor de komende tijd. Saathof-Mulder: “Ter plekke werden een aantal regievoerders benoemd om de voortgang erin in te houden. Zo verstevigen ze bovendien hun samenwerking en maken ze optimaal gebruik van de verschillende mogelijkheden en instrumenten om met elkaar overlast succesvol aan te pakken.”

Gezamenlijk kenniskader

Sarah Boschma en Lidewij van Thiel van Rijnstad (welzijn en hulpverlening) namen deel aan de training en zijn blij met de handvatten die ze kregen. Ze vertellen: “Wij zijn heel enthousiast over de dag, goede energie en de uitwisseling met elkaar. We hebben nu een gezamenlijk kenniskader en handvatten om hiermee verder te gaan. Vanuit onze netwerkpartners stroomden afgelopen week de positieve reacties binnen. Veel dank!”

Cookiemelding

akkoordDeze website maakt gebruik van cookies.
Klik hier voor meer informatie.