"Stop met het uitschelden van buren!"
21-02-2019
De aanpak van ernstige woonoverlast is erg actueel. Dat blijkt uit het feit dat meerdere gemeenten gebruikmaken van de Wet aanpak woonoverlast. Inmiddels hebben burgemeesters de eerste waarschuwingen uitgedeeld en de eerste gedragsaanwijzingen opgelegd aan overlastgevers.
Sinds 1 juli 2017 is de Wet aanpak woonoverlast van kracht. Met deze wet hebben burgemeesters de mogelijkheid gekregen om bij ernstige overlast specifieke gedragsaanwijzingen te geven aan overlastgevers in zowel huur- als koopwoningen. Dat betekent dat de burgemeester kan zeggen: "stop met het uitschelden van uw buren, accepteer de hulpverlening die u nodig heeft en stop met het veroorzaken van geluidsoverlast!"
Het zal je maar gebeuren
Het zal je maar gebeuren dat je dagelijks wordt uitgescholden en bedreigd door je buren. Je gek getreiterd wordt door je onderbuurman die continue met een stok tegen zijn plafond/jouw vloer aan beukt. Of dat je buurman en buurvrouw zoveel ruzie hebben, dat je er ongewild de hele dag en soms ook nacht van kunt meegenieten.
Maar ook een bonte verzameling aan allerlei dieren zoals honden, geiten, kippen en eenden die leven in de woning én de tuin van je buren kan overlast opleveren. Deze dieren produceren het nodige geluid (en uitwerpselen…) en kunnen hele vervelende situatie creëren. En wat nou als je buren te maken hebben met psychische problemen, verslavingen of verstandelijke beperkt zijn?
De wet in de praktijk
Tijdens een bijeenkomst bij het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) kwamen 16 gemeenten bij elkaar voor een eerste bijeenkomst van de kenniskring Wet aanpak woonoverlast. Tijdens de bijeenkomst op 24 januari werden casussen gedeeld en knelpunten besproken. Duidelijk was dat aanpak van ernstige woonoverlast bij veel gemeenten hoog op de agenda staat.
Accepteren van hulpverlening
In veel casussen speelt de inzet van hulpverlening een belangrijke rol. Zo ook in de eerste waarschuwingen en gedragsaanwijzingen die opgelegd zijn door burgemeesters. Naast het accepteren van hulpverlening, worden ook andere gedragsaanwijzingen opgelegd op het gebied van onder meer:
- geluidsoverlast
- intimideren en bedreigen
- contactverbod
- dieren
- wapens
- voertuigen
- huisverbod
- verplichte deelname aan mediation
Meer weten
Ben je benieuwd naar eerste voorbeelden van aanwijzingen die op dit moment worden opgelegd? Lees dan dit overzicht.