Woonoverlast

Druk bezocht vragenuurtje woonoverlast

07-11-2022

Wat kun je als gemeente doen als een woningeigenaar 12 katten en 1 hond bezit die tuinen van buren vervuilen, met een enorme stank tot gevolg? En kun je dwangsommen, bestuursdwang of een tijdelijk huisverbod die je uitvaardigt op basis van de wet aanpak woonoverlast mandateren aan een teamleider van de afdeling Openbare Orde en Veiligheid? Deze en nog 3 casussen kwamen op 5 december aan bod tijdens het vragenuurtje woonoverlast dat het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid regelmatig organiseert.

Zo’n 30 deelnemers uit verschillende gemeenten en organisaties zochten naar antwoorden op de ingediende vragen. Wisselende deskundigen uit het land brengen in dit vragenuurtje hun ervaringen in en vertellen over de opties uit de Wet aanpak woonoverlast die zij gebruiken in hun eigen werkpraktijk.

Uiteenlopende casuïstiek

Andere vragen en casussen die aan bod kwamen waren:

  • In hoeverre kan een toezichthouder op grond van het bouwbesluit en de woningwet een machtiging krijgen van de burgemeester om een huis binnen te treden?
  • Hoe ga je om met de situatie van een vader en moeder die in een koopwoning wonen, hun relatie hebben beëindigd en met 2 volwassen kinderen in hetzelfde huis wonen? Een van de kinderen kampt met GGZ-problematiek maar houdt alle zorg af. Ze veroorzaakt heel veel overlast binnen en buiten het appartement. Dit bestaat onder meer uit krijsen, schreeuwen, gooien met ramen en deuren en smijten met serviesgoed.
  • Als laatste kwam aan bod de casus van een autistische 60-jarige man die in een koopwoning woont. Zijn nieuwe buren hebben een schuur in hun tuin gebouwd en daar kan hij niet mee omgaan. Hij veroorzaakt uiteenlopend overlast zoals schelden, in de vroege ochtend grind harken, spullen over de schutting gooien, met zijn auto het pad blokkeren, stalken.

Werkbare oplossingen

De vragenuurtjes zijn populair, vertelt Katja Steverink. “We zitten elke keer met zo’n 30 tot 60 personen in het vragenuurtje en bespreken hele uiteenlopende vraagstukken. Iedereen denkt pro-actief mee en is gericht op het vinden van werkbare oplossingen.” Heb je interesse in de bespreking van de casuïstiek? Mail naar Katja.Steverink om de opname op te vragen.

Online bijeenkomsten

Ook vragen over de aanpak van woonoverlast? Elke 6 weken ongeveer organiseert het CCV deze online bijeenkomsten. Je kunt hiervoor je casus of vraag inbrengen. Mail naar Katja Steverink. Wil je op de hoogte worden gehouden van de vragenuurtjes? Geef je dan hiervoor op.

Beoordeel je casus

Er zijn veel verschillende middelen om woonoverlast aan te pakken, maar daarbij is het wel belangrijk om die maatregelen te kiezen die goed bij de aard van de overlast passen. Wist je dat je op de website je eigen casus kunt beoordelen? Deze tool helpt bij de zoektocht naar de juiste interventies.




Cookiemelding

akkoordDeze website maakt gebruik van cookies.
Klik hier voor meer informatie.