Nieuwe Handreiking Deurbeleid – overlastgevend bezoek
17-02-2025
Woonoverlast kan worden veroorzaakt door de bewoners van een woning zelf, maar ook door overlastgevend bezoek. Dit bezoek kan bijvoorbeeld zeer luidruchtig zijn, zich agressief gedragen of drank- en drugs gebruiken. De nieuwe Handreiking ‘Deurbeleid, hoe om te gaan met woonoverlast veroorzaakt door derden?‘ helpt professionals hierbij op weg.
Het overlastgevend bezoek kan de leefbaarheid in een straat en het woonplezier van omwonenden zeer onder druk zetten. In dit soort zaken heeft de professional te maken met de ontvangende bewoner en met het overlastgevend bezoek. Dat kan de situatie ingewikkeld maken. Bij de bewoner, maar ook bij het bezoek, kan onderliggende problematiek ook een rol spelen.
Tips en tricks van en voor professionals
En wat doe je als iemand bezoekers niet kan of wil weigeren? Hoe maak je mensen weerbaarder om dit bezoek te weigeren? Welke rol kan hulpverlening daarin spelen? De nieuwe handreiking bevat een overzicht van wat de professionals kunnen doen, plus tips en tricks van andere professionals die werkzaam zijn bij gemeenten, woningcorporaties, politie en zorgaanbieders.
In samenwerking met
De handreiking is tot stand gekomen na onderzoek en een bijeenkomst van het ‘overlastlab’ dat het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) heeft gehouden op 10 oktober 2024. In dit lab stonden we stil bij de problematiek en oplossingsrichtingen voor overlastgevende bezoekers.
Aan die bijeenkomst werkten mee: de medewerkers van de gemeenten Aa en Hunze, Amersfoort, Amstelveen, Aalsmeer, Amsterdam, Almere, Arnhem, Breda, Capelle aan den IJssel, Den Bosch, Dordrecht, Lansingerland, Midden-Groningen, Nissewaard, Purmerend, Rotterdam, Vlaardingen en Zoetermeer voor hun bijdrage aan deze publicatie. Dat geldt ook voor de medewerkers van woningcorporaties, politie, de omgevingsdiensten en bureau Woontalent.
Meer weten?
Heb je vragen? Neem dan contact op met CCV-adviseur Katja Steverink.