Woonoverlast

Het CCV helpt

Het CCV kan u adviseren over uw aanpak woonoverlast. Zoals vragen over beleidsplannen, samenwerking tussen partners en het delen van goede voorbeelden.

Voor individuele casussen kunt u de tool Beoordeel uw casus op deze website gebruiken en informatie inwinnen bij uw eigen juridische afdeling.

Bel of mail met Katja Steverink CCV-adviseur Aanpak woonoverlast of Frannie Herder CCV-adviseur Buurtbemiddeling.

Leersum - Hoge dwangsom opgelegd bij burenoverlast

10-11-2016

De buren van een 80-jarige man uit Leersum mogen een dwangsom van € 300.000 innen. Dat oordeelde de rechtbank Midden-Nederland in een al jaren slepend burenconflict. Het beslag dat daarvoor is gelegd op de woning van de man is rechtmatig.

In en rond het huis van de buren vernielde de 80-jarige man meerdere auto’s, buitenlampen, kinderspeelgoed en besmeurde tuinmeubels met uitwerpselen. De familie hing camera’s op, waarna op de beelden duidelijk te zien was dat het inderdaad de oude buurman was.

Eenmalige dwangsom

In 2010 oordeelde de rechter dat de man door diverse incidenten 'de grenzen van het toelaatbare ernstig heeft overschreden'. En besloot toen tot een eenmalige dwangsom van € 300.000 met 'voldoende afschrikwekkende werking' en 'onomkeerbare gevolgen' bij inning, als de man nogmaals op het erf van zijn buren zou komen.

Overtreding

Dit is de hoogste dwangsom die ooit is gevorderd in een burenconflict. Volgens de advocaat van de buren is met de camerabeelden bewezen dat de buurman eerder dit jaar 3 keer op het erf van zijn cliënten is geweest en de dwangsom dus moet betalen. Vorige maand heeft de advocaat beslag laten leggen op diens huis om de dwangsom te innen.

Geen noodtoestand

De 80-jarige man eiste nu dat het vonnis uit 2010 niet werd uitgevoerd, maar de rechter zag daar geen redenen voor. Van een noodtoestand is geen sprake. De woning van de man heeft een overwaarde die veel hoger is dan 300.000 euro. Het risico van beslaglegging op en eventuele openbare verkoop van zijn woning was voorzienbaar op het moment dat hij het verbod overtrad, oordeelde de rechter. In deze zaak is de rechter bovendien niet bevoegd om een dwangsom te matigen.

Links

Cookiemelding

akkoordDeze website maakt gebruik van cookies.
Klik hier voor meer informatie.