Woonoverlast

Het CCV helpt

Het CCV kan u adviseren over uw aanpak woonoverlast. Zoals vragen over beleidsplannen, samenwerking tussen partners en het delen van goede voorbeelden.

Voor individuele casussen kunt u de tool Beoordeel uw casus op deze website gebruiken en informatie inwinnen bij uw eigen juridische afdeling.

Bel of mail met Katja Steverink CCV-adviseur Aanpak woonoverlast of Frannie Herder CCV-adviseur Buurtbemiddeling.

Amsterdam - Aanpak Ernstige Woningvervuiling

07-05-2019

De 'Amsterdamse Aanpak Ernstige Woningvervuiling' heeft als doel om ernstig vervuilde woningen zo snel mogelijk (brand)veilig en hygiƫnisch maken en overlast voor omwonenden stoppen. De aanpak - met meer aandacht voor preventie, vroegsignalering en nazorg - moet het risico op terugval en gedwongen opruiming zoveel mogelijk voorkomen.

Beschrijving

Wonen in een extreem vervuild huis is ongezond. Niet alleen voor de bewoner zelf, ook soms voor omwonenden. In een te vol huis ontstaat bovendien eerder brand en bestaat het risico op verzakking. Behalve een vervuild huis hebben de bewoners vaak andere problemen, waardoor hun verzamelroutine veelal moeilijk is te doorbreken.

Sinds mei 2019 werken de gemeente Amsterdam, GGD, GGZ, zorgaanbieders, woningcorporaties, Meldpunten Zorg en Woonoverlast, brandweer, politie, ervaringsdeskundigen en andere betrokken organisaties samen in deze aanpak. De werkprocessen staan beschreven in het Handboek Ernstige Woningvervuiling, met helderheid over termijnen, rollen en verantwoordelijkheden.

Methodieken
Vervuiling en stapeling van spullen worden samen met de bewoner tot een beheersbare situatie teruggebracht. Gewerkt wordt met methodieken die bewoners stimuleren de regie te nemen en daarbij tegelijk ondersteuning van gespecialiseerde zorgaanbieders, vrijwilligers en het eigen netwerk te accepteren.

De oorzaak van ernstige vervuiling verschilt per persoon. Woningvervuiling kan ook het gevolg zijn van hoarding (verzameldrang). De vervuiling en stapeling van spullen worden teruggebracht tot een beheersbare situatie. Bewoner en zorgaanbieder werken samen met de woningcorporatie.

Tot gedwongen schoonmaak wordt overgegaan in acute situaties, of bij spaaklopen van de vrijwillige route.

Handboek
Op 7 mei 2019 vond in het Zonnehuis in Amsterdam-Noord het symposium Amsterdamse Aanpak Ernstige Woningvervuiling en Hoarding plaats. Hier werd ook het Handboek Ernstige Woningvervuiling gepresenteerd, als resultaat van een verkenning van deelnemende organisaties naar de verbetermogelijkheden van de aanpak woningvervuiling.

Downloads

Video Amsterdamse Aanpak Ernstige Woningvervuiling

Cookiemelding

akkoordDeze website maakt gebruik van cookies.
Klik hier voor meer informatie.