Amsterdam - Treiteraanpak
06-01-2022
De Treiteraanpak is een werkwijze om intimidatie in de woonomgeving tegen te gaan. Het gaat hierbij niet om gewone burenruzies, maar om structurele treiterijen, bedreigingen en overlast gericht tegen een specifiek persoon of gezin.
Werkwijze
Wanneer het wijkagenten of medewerkers van woningcorporaties niet lukt om ernstige overlast op te lossen of als er sprake is van verzwarende factoren (geweld en escalatie) kunnen zij de casus aanmelden bij de treiterregisseur. Medewerkers van het Meldpunt Zorg en Woonoverlast kunnen ook een casus opschalen.
De treiterregisseur bepaalt samen met de informatiemakelaar van het Meldpunt Zorg en Woonoverlast of een zaak aan de criteria voldoet om het in (voor)onderzoek te nemen. Vervolgens formeert de treiterregisseur een kernteam, maken zij gezamenlijk een plan van aanpak en worden acties uitgezet en uitgevoerd (o.a. politie, woningcorporatie(s), GGD, LdH, WPI). Indien nodig kunnen ook het OM en de reclassering betrokken worden.
De aanpak moet er voor zorgen dat slachtoffers zich beschermd voelen door de overheid en dat daders worden aangepakt. Als andere oplossingen niet werken, moet het uiteindelijk de dader zijn die (gedwongen) verhuist in plaats van het slachtoffer.
Criteria
- Herhaaldelijk wangedrag en/of intimidatie; én
- (Bewust) gericht tegen specifieke personen of huishoudens; én
- Speelt zich af in de directe woon-en of werkomgeving van slachtoffer(s); én
- Vermoedelijke veroorzaker is een direct omwonende of persoon uit de buurt; én
- Het slachtofferschap is onbetwist.
Meldpunt Zorg en Woonoverlast
Als het echt om treiteren gaat en het op andere manieren niet lukt om een einde te maken aan de overlast, of wanneer de overlast verder reikt en zich uit in intimidatie, bedreiging en/of andere vormen van wangedrag kan er met contact opgenomen worden met het Meldpunt Zorg en Woonoverlast.
Betrokken instanties
De Treiteraanpak is een samenwerkingsverband tussen de Gemeente Amsterdam (AcVZ, WPI, DJZ, stadsdelen), politie, Amsterdamse woningcorporaties en zorgpartners zoals de GGD en reclassering.
Documenten
- Factsheet Treiteraanpak (oktober 2021)
- Jaarmonitor Treiteraanpak 2020
- Jaarmonitor Treiteraanpak 2019
- Onderzoeksrapportage GGD: Impact van intimidatie in de woonomgeving op slachtoffers
Podcast
Hoe effectief is de aanpak voor slachtoffers, de buurt én in sommige gevallen ook voor daders? Luister deze podcast om inzicht te krijgen in de beslissingen, de samenwerking, de afwegingen en morele dilemma's.