Dieren Verboden
26-02-2016
Om op te kunnen treden tegen bepaalde vormen van dierenverwaarlozing en –mishandeling kan de rechter een houdverbod van dieren opleggen. In dit onderzoek wordt nagegaan hoe het houdverbod in de uitvoeringspraktijk verloopt.
Beschrijving
Om op te kunnen treden tegen bepaalde vormen van dierenverwaarlozing en -mishandeling, is het voor de rechter mogelijk om – naast een gevangenisstraf, een werkstraf of een geldboete – een houdverbod van dieren op te leggen. Het houdverbod kan in de vorm van een bijzondere voorwaarde bij een voorwaardelijke straf worden opgelegd. Het houdverbod houdt in dat het voor personen verboden is om gedurende een vastgestelde periode dieren te houden. Indien zij deze bijzondere voorwaarde overtreden, kan alsnog worden overgegaan tot het (deels) uitvoeren van de voorwaardelijk opgelegde straf.
In 2010 heeft de Tweede Kamer erop aangedrongen dat het mogelijk moet zijn om het houdverbod als zelfstandige maatregel op te leggen. Daarnaast zou het houdverbod langer dan drie jaar opgelegd moeten kunnen worden, indien nodig levenslang. De probleemstelling die aan het onderzoek ten grondslag ligt, luidt daarom als volgt: Hoe verloopt de uitvoeringspraktijk van het houdverbod van dieren als bijzondere voorwaarde en wat zijn de randvoorwaarden en mogelijkheden om het houdverbod als zelfstandige maatregel op te leggen?
Auteurs
Ilse van Leiden, Tom van Ham, Manon Hardeman, Lieselot Scholten en Anton van Wijk
Uitgever
Bureau Beke in opdracht van het WODC
ISBN
ISBN 978 94 92255 05 1