Woonoverlast

Meer weten?

Hulp nodig bij de aanpak van woonoverlast? Bel of mail met Katja Steverink van het CCV.

Corporatiemonitor Woonoverlast 2019

26-09-2019

Woningcorporaties maken zich grote zorgen over woonoverlast. De woonoverlast neemt toe en personen met verward gedrag veroorzaken deze steeds vaker. Dit blijkt uit de Corporatiemonitor Woonoverlast 2019

Beschrijving

Woningcorporaties zien alle vormen van woonoverlast stijgen. Bijna alle woningcorporaties hebben te maken met overlast van bewoners met bijvoorbeeld psychische problemen, dementie of een verslaving. Verwaarlozing, vervuiling en geluidsoverlast komen het meest voor. Het aandeel corporaties dat daarmee te maken krijgt, is in de afgelopen twee jaar met 15 procent gestegen.

Agressie

Meer dan 80 procent van de corporaties ziet een toename van meldingen van verward gedrag. De stijging van agressie richting corporatiemedewerkers is ook zorgelijk. Bijna 50 procent van de corporaties heeft hiermee te maken.

Prioriteit

Het voorkomen van woonoverlast is prioriteit voor woningcorporaties. De meeste corporaties nemen maatregelen tegen overlast. Bijvoorbeeld een huurovereenkomst onder voorwaarden, om overlast te bestrijden en effecten voor andere huurders te beperken. In het uiterste geval volgt huisuitzetting van overlastgevers.

Samenwerking

De woningcorporaties dringen aan op meer regie op samenwerking, afstemming en informatie-uitwisseling tussen gemeenten, zorg, welzijn en politie. Corporaties werken intensief samen met organisaties in de wijk.

Corporaties kunnen overlast voorkomen en efficiƫnter samenwerken met partners als zij gegevens van kwetsbare huurders mogen delen. 90 procent van de corporaties vindt dat zelfs essentieel. Betere gegevensdeling maakt de kans groter dat mensen de juiste zorg en begeleiding krijgen.

Organisatie

Aedes vereniging van woningcorporaties

Downloads

Cookiemelding

akkoordDeze website maakt gebruik van cookies.
Klik hier voor meer informatie.