Woonoverlast

Meer weten?

Hulp nodig bij de aanpak van woonoverlast? Bel of mail met Katja Steverink van het CCV.

Buurtbemiddelaar, eerste hulp bij burenruzies

01-11-2017

Harde muziek, blaffende honden, schreeuwende kinderen of een boom die al het licht wegneemt. Steeds meer gemeenten zetten buurtbemiddelaars in om de ruziënde partijen weer om de tafel te krijgen. Dat heeft ook een keerzijde: de bemiddelaars lopen in 20% van de gevallen tegen zeer complexe zaken aan.

Beschrijving

Nieuwsuur besteedde gisteravond aandacht aan de buurtbemiddelaar. Buurtbemiddelingcoördinator Anja Rijlaarsdam kwam aan het woord: "In een wijk wonen veel verschillende soorten mensen, soms ook bijvoorbeeld psychisch zwaar gestoorde mensen. Die kunnen problemen veroorzaken in de wijk. Hun buren zijn dan de eerste die daar last van hebben."

In juli van dit jaar is de Wet Aanpak Woonoverlast ingevoerd. Deze wet geeft burgemeesters meer bevoegdheden om overlastgevers aan te pakken. Ook wil het nieuwe kabinet bovenop de bemiddeling een buurtrechter inzetten, die zittingen houdt in de wijken zelf.

Hoogleraar openbare-orderecht Michel Vols denkt dat beide maatregelen ervoor kunnen zorgen dat buurtbemiddeling nog vaker wordt ingeschakeld. "Mensen krijgen eerder te maken met de burgemeester of met een buurtrechter. Maar om te voorkomen dat het zover komt, kunnen ze met de buurtbemiddelaar praten."

Organisatie

Nieuwsuur

Links

Cookiemelding

akkoordDeze website maakt gebruik van cookies.
Klik hier voor meer informatie.